STEPHAN DESTROOPER - GEPASSIONEERD MEESTER BAKKER

Kwaliteit en respect voor traditie zijn waarden die er hoog in het vaandel worden gevoerd. Weinigen weten dat de bloeiende zaak van vandaag het resultaat is van een onverzettelijk geloof in een kinderdroom.
“Het was niet evident om bakker te worden”.  “Als kind ging ik met mijn ouders, broer en zussen naar de film Hector kijken. Toen ik de zaal verliet stond het voor mij vast: als ik groot ben, word ik bakker Mijn ouders vonden dat maar niets. Een Destrooper moest studeren en ingenieur worden of zo.” Met dat doel voor ogen werd ik ingeschreven in het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Brugge. Latijn en Grieks bleken me niet te boeien en na een jaar ging ik naar het Sint-Jozefsinstituut in Torhout. Ook daar konden ze mijn interesse niet invullen. Het waren turbulente jaren “Ik werd naar de man van het PMS gestuurd. Die man luisterde naar mijn verhaal en wist mijn ouders te overtuigen dat ik vocht om mijn keuze te mogen maken.” Mijn vader Guido maakte met me een afspraak: wanneer je dit jaar slaagt, mag je naar de bakkersschool. “Dat slagen bleek kinderspel en nadien zijn er op school nooit nog problemen geweest”
Na een bakkersopleiding in Ter Groene Poorte deed de jonge bakker achtereenvolgens ervaring op bij het gerenommeerde Huize van Wely in het Nederlandse Noordwijk, Fauchon in Parijs en Patisserie Mahieu in Brussel. Daarna ging hij aan de slag bij Destrooper, het familiebedrijf dat in 1886 door grootvader Jules Destrooper werd opgericht. Van daaruit werd de stap naar een eigen bakkerij in Beveren aan de IJzer gezet. “De bakkerij draaide goed, maar we wilden onze producten aan een breder publiek aanbieden”, klinkt het. Met dat doel werd in 2007 een nieuwe bakkerij ingericht in het pand van de voormalige Bakkerij Dimal. Vandaag staat ‘Stephan Destrooper-Patissier’ er met 10 personeelsleden garant voor een rijk assortiment dat ambachtelijk wordt bereid met de zuiverste grondstoffen. Zoiets dwingt respect af. Zo werden we in 2011 door een aantal klanten voorgedragen voor het televisieprogramma De Beste Bakker van Vlaanderen op VT4. “Die blijk van waardering was deugddoend, maar wat mij nog veel meer deugd deed is het feit dat mijn vader mij vorig jaar vertelde dat hij blij en trots is dat hij mij destijds mijn weg heeft laten zoeken”.